duminică, 22 aprilie 2012


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Introducere


   In 1934 Krishnamurti a spus: “De ce doriti sa studiati cartile in loc sa studiati viata? Descopera ceea ce este adevarat si ceea ce este fals in mediul tau apropiat cu toate presiunile si cruzimile sale, si atunci vei descoperi adevarul”. In mod repetat el a subliniat ca, aceasta Carte a Vietii  este mereu in schimbare, cu un dinamism care nu poate veni din gandire, este singura lectura de valoare, toate celelalte fiind doar informatii pasive, la mana a doua. “Istoria omenirii  este in voi, vasta experienta, temerile, anxietatile, durerea, placerea si toata credinta omului acumulata si inradacinata pe parcursul mileniilor. Tu esti aceasta carte”.
   Aceasta carte, Cartea Vietii - Meditatii zilnice cu Krishnamurti, este aranjata oarecum in ordinea in care Krishnamurti si-a dezvoltat discursul de-a lungul timpului. Inspirata de credinta lui Krishnamurti ca adevarul se gaseste prin intermediul vietii, Cartea Vietii prezinta 365 de meditatii, de zi cu zi, dezvoltate tematic pe sapte zile, structurata ca un calendar pe tot anul. Prezinta fragmente din discursurile, scrierile si dialogurile publicate sau inedite din perioada anilor 1933 – 1968.
    Pentru toti cei care pretuiesc intelepciunea acestui extraordinar invatator spiritual, ca si pentru cei care il descopera pe Krishnamurti acum, pentru prima data – Cartea Vietii, este o colectie de invataturi profunde, o comoara pentru fiecare zi.

*******


“Ascultarea sau citirea cugetarilor sale te vor pune fata in fata cu tine insuti si cu lumea, cu o prospetime uimitoare, in fiecare dimineata”.
   Anne Morrow Lindbergh


    “Prietene, nu incerca sa afli cine sunt; nu vei sti niciodata. Eu nu vreau sa accepti nimic din ce spun, eu nu vreau nimic de la niciunul dintre voi. Nu imi doresc popularitatea, nu vreau sa fiu flatat sau sa ma urmati. Fiindca sunt asa de indragostit de viata, nu imi doresc nimic. Aceste intrebari nu au importanta, ceea ce are importanta este faptul ca va supuneti si permiteti ca judecata voastra sa fie pervertita de autoritati. Judecata voastra, mintea, afectiunea si viata va sunt murdarite de lucruri care nu au valoare si aici se afla tristetea.
    Trebuie sa intelegi semnificatia intregii vieti, nu doar o mica parte din ea. Din acest motiv este necesar sa citesti, din acest motiv trebuie sa privesti cerul, din acest motiv trebuie sa canti si sa dansezi, sa scrii poeme, sa suferi si sa intelegi, toate acestea la un loc inseamna viata.”

                                                                                      J. Krishnamurti



****************************

    Incepand cu data de 01 Mai 2012 vom publica  zilnic din aceasta carte cugetarile propuse de Krishnamurti spre meditatie, analiza si observare, pe parcursul fiecarei zile, de-a lungul intregului an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu