duminică, 26 mai 2013

Krishnamurti & Criza Mondiala


KRISHNAMURTI
DESPRE CRIZA MONDIALĂ

 
            UMANITATEA în întreaga sa istorie, se pare că nu a asistat niciodată până acum la o criză de complexitatea și amploarea catastrofală care este experimentată în prezent de întreaga omenire și de însăși planeta pe care trăim. Impactul acesteia este vizibil în fiecare sferă a vieții noastre și produce o erodare a valorilor, colapsul religiilor, tradițiilor și ideologiilor, degradarea relațiilor și distrugerea sălbatică a Pământului. Chiar mai mult, globalizarea și dezvoltarea rapidă și complexă a rețelelor societăților umane, face ca această criză să fie adusă la ușa fiecăruia – fără alegere, fără opțiune.
            Cu aproape un secol în urmă Krishnamurti a anticipat venirea acestei crize. Martor al evenimentelor dramatice ale secolului 20 și înzestrat cu o acută capacitate de observare și o profundă înțelegere, el a expus în mod strălucit cauzele care au dus la această criză și care continuă să alimenteze această criză mondială.
            ”Ne confruntăm cu o imensă criză pe care politicienii nu o pot rezolva. Nici oamenii de știință nu pot înțelege sau soluționa această criză, și nici chiar lumea afacerilor, lumea banilor. Punctul de cotitură nu este în politică, în religie, în mediul științific, academic, este în propria noastră conștiință.”

The Network of Thought
 

            Acest proiect ”J.Krishnamurti & A World in Crissis” – a fost realizat pentru a împărtăși perspectiva incisivă a lui Krishnamurti privind natura acestei crize. Acest proiect propune un afișaj interactiv cu fragmente din ceea ce Krishnamurti a afirmat de-a lungul a peste șase decenii, alături de imagini jurnalistice din întreaga lume care surprind cu sinceritate confuzia, suferința, nefericirea și sărăcia care cuprind lumea, provocându-ne să abordăm o confruntare interioară a acestei crize globale.
            Conceptul acestui proiect a fost realizat de Parchure Vikram pentru programul de difuzare a învățăturilor lui Krishnamurti realizat de Fundația Krishnamurti din India. Acest proiect umanitar și în totalitate caritabil nu ar fi fost posibil fără generozitatea deținătorilor drepturilor de autor a lucrărilor lui Krishnamurti, donatorilor, precum și a multor fotografi amatori și profesioniști pentru acordul privind utilizarea lucrărilor lor.
            Versiunea originală a acestei expoziții a fost în limba engleză, dar de atunci a fost tradusă în câteva limbi indiene importante (hindi, marathi, kannada, tamil și telugu) și într-un număr tot mai mare de limbi de circulație internațională.
Expoziția cuprinde 24 de panouri și este structurată astfel:

           
-         2 panouri introductive
-      2 panouri de prezentare a lui Krishnamurti, a operei sale și a moștenirii materiale și spirituale rămasă în întreaga lume
-  20 de panouri tematice care acoperă o gamă largă de subiecte din viața noastră zilnică, care evidențiază în același timp diverse aspecte ale crizei din noi.
Cuvântul ”Expoziție” aplicat acestui proiect, probabil nu este destul de potrivit deoarece acesta a fost conceput pentru a fi studiat cu atenție, pentru o reflecție liniștită și o investigare profundă, mai degrabă decât un divertisment format dintr-o colecție de imagini și texte pentru a fi privite ocazional. În ciuda conținutului său sumbru, această ”expoziție” este din ce în ce mai apreciată în mediile din afara fundațiilor și centrelor Krishnamurti, ca un mijloc de a încuraja reflecția și cercetarea. Un profesor care a prezentat teme selectate din acest proiect unei clase de elevi de liceu a relatat că pentru cei mai mulți elevi, această expoziție a fost o experiență esențială, care le-a deschis mintea spre un mod de a înțelege ei înșiși lumea și pentru a o putea reînnoi.



KRISNAMURTI & CRIZA MONDIALA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu