sâmbătă, 17 februarie 2018

MEDITAŢII 10


MEDITAȚIA este unul din cele mai extraordinare lucruri și dacă nu o cunoști ești ca un orb într-o lume de culori strălucitoare, umbre și lumini mișcătoare. Nu este o aventură intelectuală, dar când inima pătrunde în minte, mintea are o calitate total diferită, aceasta este cu adevărat fără limite, nu doar în capacitatea sa de a gândi, de a acționa eficient, ci de asemenea sentimentul trăirii într-un spațiu vast în care sunt o parte a totului.
   Meditația este mișcarea iubirii. Aceasta nu este iubirea pentru unul sau pentru mai mulți, este ca și apa pe care oricine o poate bea din orice vas, fie din aur sau din ceramică: ea este inepuizabilă. Și un lucru deosebit se produce atunci, pe care niciun drog sau auto-hipnoza nu-l poate produce: este ca și cum mintea intră în ea însăși începând de la suprafață și pătrunzând tot mai profund până când adâncimea și înălțimea își pierd semnificația și orice formă de măsurare încetează. În această stare există pacea totală – nu satisfacția sau mulțumirea care vine prin gratificare – ci o pace care are ordine, frumusețe și intensitate. Toate acestea pot fi distruse precum poate fi distrusă o floare și totuși chiar datorită vulnerabilității sale aceasta este indestructibilă. Această meditație nu poate fi învățată de la altul. Trebuie să începi fără să știi nimic despre ea și să te miști de la inocență la inocență.
Substratul în care-și poate începe existența mintea meditativă este substratul vieții zilnice, conflictul, durerea și bucuriile trecătoare. De aici trebuie să înceapă și să aducă ordine  și de aci, să se miște spre infinit. Dar dacă veți fi interesați doar de a face ordine, atunci chiar ordinea va aduce propria limitare iar mintea va fi prizonierul acesteia. În toată această mișcare trebuie să începem oarecum de la celălalt capăt, de la celălalt mal, și nu să fim tot timpul preocupați de acest țărm sau cum să traversăm râul. Trebuie să plonjăm în apă, nu să știm a înnota. Și frumusețea meditației este că niciodată nu știi unde te afli, unde te duci, care este finalul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu