miercuri, 28 noiembrie 2012

28 NOIEMBRIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Compasiune si bunatate
   Poate compasiunea, acest sentiment de bunatate, acest sentiment de sacralitate a vietii, despre care am vorbit ultima oara cand ne-am intalnit, poate fi adus acest sentiment in fiinta prin constrangere? Cu siguranta, atunci cand exista constrangere sub orice forma, atunci cand exista propaganda sau morala, atunci nu exista compasiune; si exista compasiune atunci cand schimbarea determinata de necesitatea de a face fata provocarii tehnologice are loc astfel incat fiintele umane sa ramana fiinte umane si sa nu devina niste masini.
    Deci trebuie sa existe o schimbare fara nici o cauzalitate. O schimbare care este determinata de o cauza nu este compasiune, ci doar un troc, un schimb, asa ca este o problema.
    O alta problema este: daca m-as schimba, cum va influenta asta societatea? Sau eu nu sunt interesat de toate acestea? Deoarece marea majoritate a oamenilor nu sunt interesati despre ceea ce vorbim – si nici tu daca asculti din curiozitate, sau dintr-un anumit impuls si apoi ignori toate acestea. Masinile progreseaza atat de rapid incat majoritatea oamenilor sunt pur si simplu luati de acest val si nu mai sunt capabili sa-si implineasca viata cu iubire, cu compasiune, cu o gandire profunda. Si daca m-as schimba, cum va afecta asta societatea, care va fi relatia mea cu tine? Societatea nu este o entitate mitica, extraordinara; aceasta este relatia noastra reciproca cu ceilalti si daca doi sau trei dintre noi se schimba, cum va afecta asta restul lumii? Sau exista o modalitate de a influenat mintea unama in totalitate?
    Asta este; exista un proces prin care individul care se schimba poate atinge si influenta subconstientul omului?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu