vineri, 15 iunie 2012

15 IUNIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Cunoasterea nu este constientizare
   Constientizarea este acea stare a mintii care observa ceva, fara nici o condamnare sau acceptare, care se confrunta cu lucrurile doar asa cum sunt. Cand privesti o floare, nu din punct de vedere botanic, atunci vei vedea floarea in ansamblu, in totalitate, dar daca mintea ta este complet ocupata cu cunostinte botanice despre floare, tu nu observi acea floare in totalitate.
    Desi puteti avea cunostinte despre flori, nu puteti observa in totalitate floarea atunci cand cunostintele acapareaza in totalitate mintea, intregul camp al mintii tale.
    Deci, a observa realitatea inseamna a fi constient. In aceasta constientizare nu exista nici o alegere, nici o condamnare, nici placere sau neplacere. Dar cei mai multi dintre noi sunt incapabili de a face acest lucru, deoarece in mod traditional, profesional, in orice mod, noi nu suntem capabili de a infrunta realitatea fara nici un context, sablon sau tipar. Noi trebuie sa constientizam aceste tipare, sabloane. Trebuie sa fim constienti de conditionarile noastre si de faptul ca, conditionarea apare atunci cand observam realitatea; si pe masura ce suntem interesati sa observam realitatea fara acest fundal al tiparelor, fundalul este inlaturat. Atunci cand interesul principal este de a intelege realitatea, si vom observa ca fundalul ne impiedica sa intelegem realitatea, atunci interesul extrem pentru realitate indeparteaza in totalitate fundalul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu