luni, 27 august 2012

27 AUGUST


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Nemultumirea nu are un raspuns
   Ce anume ne face nemultumiti? Desigur, ceea ce este. Ceea ce este poate fi ordinea sociala, ceea ce este poate fi relatia, ceea ce este poate fi ceea ce noi suntem, lucrul pe care il reprezinta, in esenta – ceea ce este urat, gandurile ratacitoare, ambitiile, frustrarile, temerile - ceea ce suntem. Plecam de la faptul ca vom gasi un raspuns la nemultumirea noastra. Deci, noi cautam intotdeauna o cale, un mijloc de a schimba ceea ce este – de aceasta este interesata mintea noastra. Daca sunt nemultumit si vreau sa gasesc o cale, acesta este un mijloc de multumire, mintea mea este ocupata de acest mijloc, cu practicarea acestuia, cu scopul de a ajunge la multumire.
     Asa ca Eu nu mai sunt interesat de nemultumire cu ardoare, ca de o flacara care ma arde, pe care o numesc nemultumire. Nu putem descoperi ce se afla in spatele nemultumirii. Suntem interesati doar de ceea ce se intampla inafara flacarii din care ne arde anxietatea.
    ... Acest lucru este extrem de dificil, deoarece mintea noastra nu este niciodata multumita de ceea ce are, in examinarea a ceea ce este. Mereu vrea sa transforme ceea ce este in altceva – printr-un proces de condamnare, justificare sau comparatie. Daca iti vei observa mintea, vei vedea ca atunci cand ea se confrunta fata in fata cu ceea ce este, atunci ea condamna, apoi compara cu “ceea ce ar trebui sa fie”, sau justifica, si asa mai departe, si astfel se indeparteaza si da deoparte ceea ce este, asta provocand perturbari, durere, anxietate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu