luni, 1 octombrie 2012

1 OCTOMBRIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Timpul nu ofera nici o solutie
   Toate religiile sustin ca timpul este necesar, timpul psihologic despre care vorbim. Raiul este foarte departe si se poate ajunge in el doar prin procesul de evolutie treptata, prin suprimare, prin crestere sau prin identificarea cu un obiect, cu ceva superior. Intrebarea noastra este daca este posibil sa fii liber de frica imediat. In caz contrar, frica naste tulburari; timpul psihologic invariabil da nastere la tulburari, la dezordine.
    Eu analizez intreaga idee de evolutie, nu doar a fiintei fizice ci si a gandirii care se identifica cu o anumita forma de existenta in timp. Creierul (mintea) a evoluat in mod evident pentru a ajunge in aceasta etapa de dezvoltare din prezent, si poate evolua mai mult, se poate extinde si mai mult. Dar ca fiinta umana am trait 40 sau 50 de ani intr-o lume alcatuita din tot felul de teorii, conflicte si concepte, intr-o societate in care lacomia, invidia si concurenta au dat nastere la razboaie. Sunt o parte din toate acestea. Pentru un om aflat in suferinta, nu are nici o importanta cautarea unei solutii in timp, a unei evolutii lente pentru urmatoarele doua milioane de ani ca fiinta umana.
    Asa cum suntem, este posibil sa fim liberi de frica si de timpul psihologic? Timpul fizic trebuie sa existe, nu puteti scapa de asta. Intrebarea este daca timpul psihologic poate aduce, nu doar ordinea individuala dar si ordinea sociala. Suntem parte a societatii, nu suntem separati. Atunci cand exista ordine intr-o fiinta umana, acolo va fi inevitabil ordine sociala in exterior. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu