miercuri, 2 mai 2012

2 MAI


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti


Ce rol are emotia in viata?

  Cum apar emotiile in fiinta? Foarte simplu. Ele vin in fiinta prin stimuli, prin intermediul cailor nervoase. Ma intepi cu un ac, eu tip, ma flatezi si sunt incantat, ma insulti si nu-mi place. Prin simturi emotiile patrund in fiinta noastra. Si de cele mai multe ori functionam prin intermediul emotiilor de placere, in mod evident, domnule. Iti place sa fii recunoscut ca hindus. Apoi sa apartii unui grup, unei comunitati, unei traditii vechi si care sa va placa, cu Gita, Upanishadele si vechile traditii. Si musulmanilor le plac toate acestea, si asa mai departe. Emotiile au patruns in fiinta noastra prin stimuli din mediul inconjurator si asa mai departe. Este destul de evident.

    Ce rol au emotiile in viata? Este viata emotie? Ati inteles? Este dragostea placere? Este dorinta iubire? In cazul in care emotia este iubire, acolo este ceva care se schimba tot timpul. Adevarat? Nu stii asta?
   … Deci, trebuie sa realizezi ca emotiile, sentimentele, entuziasmul, senzatia de a fi bun, si toate celelalte, nu au nimic de-a face cu iubirea adevarata, cu compasiunea. Toate sentimentele, emotiile, au de-a face cu gandirea, si prin urmare conduc la placere si durere. Iubirea nu are nici durere, nici intristare deoarece ea nu este rezultatul placerii sau al dorintei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu