joi, 19 iulie 2012

19 IULIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti
Incetarea furiei
    Am de toate, sunt sigur, am incercat sa stapanesc furia, dar intr-un mod care nu pare sa o dizolve. Exista o abordare diferita pentru a disipa furia... Furia are cauze fizice sau psihologice? Cineva este furios, probabil pentru ca este impiedicat de la ceva, reactiile sale de aparare sunt distruse, securitatea sa bine construita este amenintata, si asa mai departe. Cu totii suntem familiarizati cu furia. Cum sa intelegem si sa dizolvam aceasta furie? Daca considerati ca credintele, conceptele si opiniile voastre sunt de cea mai mare importanta, atunci veti fi obligati sa reactionati violent atunci cand acestea sunt contestate. In loc sa va agatati de credinte si opinii, incepeti sa va intrebati daca acestea sunt esentiale pentru intelegerea vietii, apoi prin intelegerea cauzelor acesteia, furia va inceta. Astfel, incepeti sa dizolvati propriile rezistente, care cauzeaza conflicte si suferinta. Aceasta persupune iarasi seriozitate.
    Ne putem controla pe noi insine din diverse motive sociale sau religioase sau din convenienta, dar pentru a dezradacina furia este necesara constientizarea profunda...
    Spui ca esti furios cand observi o nedreptate. Oare pentru ca iubesti omenirea, pentru ca esti plin de compasiune? Pot coexista compasiunea si furia? Poate exista dreptate atunci cand exista furia, ura? Probabil sunteti furios la gandul de nedreptate la modul general, la cruzime, insa furia ta nu schimba nedreptatea sau crzimea; o poate doar amplifica. Pentru a aduce ordinea, trebuie sa fii atent, plin de compasiune. Actiunea nascuta din ura poate creea doar ura in continuare. Nu poate exista dreptate atunci cand exista furie. Dreptatea si furia nu pot coabita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu