sâmbătă, 7 iulie 2012

7 IULIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti
Intelegerea suferintei
   De ce ne intrebam “ce este fericirea?” Este o abordare corecta? Este aceasta o cercetare corecta? Noi nu suntem fericiti. Daca am fi fericiti, intreaga lume ar fi cu totul diferita; Civilizatia noastra, cultura noastra ar fi in intregime radical diferite. Suntem fiinte umane nefericite, meschine, mizerabile, zbuciumate, increzute, ingradite de lucruri fara valoare, inutile, multumiti cu ambitii marunte, cu bani si pozitie sociala. Noi suntem fiinte nefericite, desi putem avea cunostinte, desi putem avea bani, case bogate, o multime de copii, masini, experienta. Suntem nefericiti, suferinzi, si pentru ca suferim, dorim fericire, si asa ne lasam condusi de cei care ne promit aceasta fericire sociala, economica sau spirituala...
    Este bine a ma intreba daca exista fericire atunci cand sufar? Pot intelege suferinta? Aceasta este problema mea, nu cum sa fiu fericit. Sunt fericit atunci cand nu sufar, dar momentul in care sunt constient de ea nu este fericirea... deci, trebuie sa inteleg ce este suferinta. Pot sa inteleg ce este suferinta atunci cand o parte a mintii mele fuge in cautarea fericirii, cautand o cale de iesire din aceasta mizerie? Deci, daca inteleg suferinta, nu trebuie sa fiu complet una cu ea, nu sa o resping, sa o justific, sa o condamn, sa o compar, ci sa fiu complet cu ea si sa o inteleg?
    Adevarul despre ceea ce este fericirea va veni daca stiu cum sa fiu atent. Trebuie sa stiu sa ascult suferinta; daca pot asculta suferinta, pot asculta fericirea, pentru ca aceasta este ceea ce eu sunt. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu