marți, 31 iulie 2012

31 IULIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Traiti cu suferinta
   Aveti intreaga suferinta. Nu aveti suferinta intr-o forma sau alta? Si vreti sa o cunoasteti? Facand asta, aveti posibilitatea sa o analizati si sa explicati de ce suferiti. Puteti citi carti pe aceasta tema, puteti merge la biserica si veti sti imediat ceva despre suferinta. Dar eu nu vorbesc despre asta, eu vorbesc despre incetarea, despre sfarsitul suferintei. Cunoasterea nu duce la sfarsitul suferintei.  Sfarsitul suferintei incepe atunci cand te confrunti cu realitatea violentei psihologice in tine insuti si esti complet constient de toate implicatiile acestor fapte de la un moment la altul. Asta inseamna ca niciodata sa nu evadezi din realitatea suferintei, niciodata sa nu o rationalizezi, niciodata sa nu ai o opinie despre ea, doar traieste cu aceasta realitate, in totalitate.
    Stii, sa traiesti cu frumusetea acestor munti, si sa nu te obisnuiesti cu ea, este foarte greu... Ai vazut muntii acestia, ai ascultat fluxul si ai vazut cum umbrele se strecoare in vale zi de zi; si ai remarcat cu cata usurinta te obisnuiesti cu toate acestea. Vei spune, “Da, este foarte frumos”, si vei merge mai departe. Sa traiesti cu frumusetea, sau sa traiesti cu ceva urat si sa nu te obisnuiesti cu acesta necesita o energie enorma – constientizeaza mereu si nu permite dezvoltarea plictiselii in mintea ta. In acelasi mod, suferinta intuneca mintea, dar te obisnuiesti cu ea – si cei mai multi dintre noi se obisnuiesc cu ea. Dar nu trebuie sa te obisnuiesti cu suferinta.
    Puteti trai cu suferinta, o puteti intelege, patrundeti in ea – dar nu cu scopul de a o cunoaste. Stiti ca exista suferinta, este o realitate, si nu exista nimic altceva de stiut. Trebuie sa traiesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu