duminică, 2 decembrie 2012

02 DECEMBRIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

A fi izolat nu este singuratate
   Desi toti suntem fiinte umane, am construit ziduri intre noi si vecinii nostri prin nationalism, prin rasa, casta si clase – care naste din nou izolare, singuratate.
    Acum, o minte care este captiva in singuratate, in aceasta stare de izolare, nu are posibilitatea de a intelege ce este religia. Ea poate crede, poate avea anumite teorii, concepte, formule, poate incerca sa se identifice cu ceea ce ea numeste Dumnezeu; dar religia, consideram ca nu are nimic de a face cu nici o credinta, cu nici un preot, cu nici o biserica sau cu asa numitele carti sacre. Starea unei minti religioase poate fi inteleasa numai atunci cand vom incepe sa intelegem ce este frumusetea; si intelegerea frumusetii trebuie abordata prin intermediul totalei singuratati. Numai atunci cand mintea este complet singura poate cunoaste ce este frumusetea, si nu in oricare alta stare.
    Singuratatea nu este in mod evident izolarea si nu este unicitatea. Pentru a fi unic trebuie doar sa fii exceptional intr-un fel, dar a fi complet singur necesita o extraordinara sensibilitate, inteligenta, intelegere. A fi complet singur implica ca mintea sa fie libera de orice influenta si prin urmare sa fie necontaminata de societate; si mintea trebuie sa fie complet singura pentru a inteleg ce este religia – ceea ce inseamna sa descoperi tu insuti ceea ce este nemuritor, etern, dincolo de timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu