joi, 27 decembrie 2012

27 DECEMBRIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Mintea in starea de creatie
   Meditatia este golirea mintii de toate lucrurile pe care mintea le-a asezat impreuna. Daca o faci – probabil nu o s-o faci, dar nu conteaza, doar asculta acum – vei descoperi ca exista un extraordinar spatiu in minte, si acest spatiu este liber. Asa ca trebuie sa cauti libertatea inca de la inceput si nu doar sa astepti sperand sa o dobandesti intr-un final. Trebuie sa cauti semnificatia libertatii in munca ta, in relatii, in tot ceea ce faci. Atunci vei descoperi ca meditatia este creatie.
    Creatia este un cuvant pe care cu totii il folosim atat de superficial, atat de usor. Un pictor plaseaza cateva culori pe o panza si suntem extrem de incantati de asta. Asta este realizarea lui, modalitatea prin care el se exprima, este ceea ce el vinde pentru a obtine bani sau reputatie – si el numeste asta “creatie”! Fiecare scriitor “creeaza” si exista scoli de “creatie” literara, dar acestea nu au nimic de a face cu creatia. Aceasta este tot raspunsul conditionat al mintii care traieste intr-o anumita societate.
    Creatia de care vorbesc este ceva cu totul diferit. Este mintea care se afla in starea de creatie. Ea poate sau nu poate exprima aceasta stare. Expresia are o valoare foarte mica. Aceasta stare de creatie nu are o cauza, si prin urmare, mintea aflata in aceasta stare in fiecare moment traieste si moare, iubeste si exista. Totalitatea acestora este meditatia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu