luni, 4 februarie 2013

04 FEBRUARIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Oportunități pentru expansiunea de sine
   Structura ierarhică oferă o excelentă oportunitate pentru expansiunea de sine. Puteți dori fraternitate, dar cum poate exista frăție dacă urmăriți distincții spirituale? Poate zâmbiți la titlurile lumești; dar când recunoști maeștrii, salvatorul, guru-l, nu te suprapui peste atitudinea lumească? Pot exista diviziuni ierarhice sau grade în creșterea spirituală, în înțelegerea adevărului, în realizarea lui Dumnezeu? Iubirea nu cunoaște nici o diviziune, nici o ierarhizare. Fie te iubesc, sau nu te iubesc; dar nu face din lipsa iubirii un lung proces, elaborat al cărui final este iubirea. Când știi, nu iubești, când alegi conștient de acest fapt, atunci există o posibilitate de transformare; dar să cultivi cu asiduitate această distincție între maestru și elev, între cei care au realizat și cei care nu, între salvator și păcătos, aceasta este negarea iubirii. Exploatatorul, care este la rândul său exploatat, găsește un teren fericit de manifestare în acest întuneric și iluzie.
        Separarea dintre Dumnezeu sau realitate și voi ați adus-o singuri, prin minte, care se agață de cunoscut, pentru certitudine, pentru securitate. Această separare nu poate fi depășită prin nimic, nici un ritual, nici o disciplină, nici un sacrificiu nu vă pot duce dincolo de ea; nu există nici un salvator, maestru, guru care te poate conduce la realitate sau să distrugă această separare. Separarea nu este între realitate și tine; ea este în tine însuți.
        ... Esențial este să înțelegem conflictul din ce în ce mai mare al dorinței; și această înțelegere vine doar prin cunoașterea de sine și a mișcării constante a sinelui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu